پاکستانیها فردی به نام "محمد شریفالله" را به عنوان چهرهی اصلی عملیاتهای داعش علیه امریکاییها در فرودگاه کابل، نیز عملیاتهای انتحاری در ایران و روسیه معرفی کرده و او را تحویل واشنگتن داده است. در جریان انفجار فرودگاه بینالمللی کابل طی خروج امریکاییها از افغانستان، قریب ۲۰۰ افغانستانی و ۱۳ نظامی آمریکایی کشته شدند. به همین دلیل این خبر بهشدت مورد توجه رسانهها و فضای مجازی قرار گرفته و پرسشهای زیادی را برانگیخته است.
اما حقیقت چیست؟ آیا طبق معمول این اتفاقات، اینبار هم پشتپردهای وجود دارد؟ باری، اصل این خبر درست است. یعنی دستگیری کسی توسط پاکستان و اینکه پاکستانیها مدعیاند او همان طراح و عامل حملات به امریکاییها در فرودگاه کابل بوده است. اما برخی معتقدند پاکستانیها برای فرونشاندن خشم ترامپ از نزدیکی اسلامآباد به پکن چنین حرکتی زدهاند و معلوم نیست اصولا این ادعا دقیق باشد.
خبر دستگیری محمد شریفالله دیروز[چهارشنبه 5 مارج، ۱۵ حوت/اسفند]و در جریان سخنرانی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، در نشست مشترک کنگره اعلام شد. ترامپ گفت تروریست اصلی که در جریان «خروج بسیار بد» نیروهای آمریکایی از افغانستان باعث کشته شدن نیروهای این کشور شد، دستگیر شده است. او از دولت پاکستان برای دستگیری «این هیولا» تشکر کرد و گفت که او در راه آمریکا است!
پاکستانیها در راهاندازی چنین نمایشهایی سابقهی مفصلی دارند! مثلا فشار به طالبان در دور اول حکومت آنان برای معرفی چند نفر به عنوان قاتلان دیپلماتهای ج.ا.ایران در مزارشریف، رازی که در فلم مستند "چه کسی ما را کشت؟"(1)و توسط مرحوم "وحیدالله مژده" افشا شد. او که از معاونان وزارتخارجهی طالبان در دورهی اول حاکمیت آنها بر افغانستان بود، در آنجا میگوید؛ نیمه شب ما را به سفارت پاکستان در کابل فراخواندند. رفتیم. یک مقام مهم از اسلامآباد آمده بود.
او خطاب به ما گفت: "شما باید چند نفر را به عنوان قاتلان دیپلماتهای ایرانی اعلام و اعدام کنید. ما گفتیم چطور؟ آنها مقام گفت از میان زندانیهای محکوم به اعدام، بسیار ساده است. ما برای ما نزدیک شدن به تهران مهم است و این ماجرا مانع شده است!" باری نظر به این سوابق فریبکاری پاکستانیها، در مورد مابقی خبر اخیر و ادعاهای پیوست آن نیز به طور قطع نمیشود اظهارنظری کرد. احتمال جعل زیاد است.
بسیاری برآنند که عملیات خونین در فرودگاه کابل، آخرین انتقام طالبان از امریکاییها و مردم افغانستان بود. گفته میشود این عملیات توسط شخص سراجالدین حقانی هدایت و توسط "ثناالله" از نزدیکان وی، طراحی و اجرا شده و پاکستان یک کارت جذاب به ترامپ برای بلوفهای او در سخنرانیهای آتشیناش فروخته است! کارتی که در این برهه، برای خودنمایی به رییسجمهور خودشیفتهی امریکا کمک شایانی خواهد کرد. اما پرسش اصلی این است که اسلامآباد در عوض این خوشخدمتی طراحی شده، چه چیزی از ترامپ گرفته یا خواهد گرفت؟ باید منتظر ماند و دید.
فراموش نکنید این ادعای پاکستانیهاست که فرد دستگیر و تحویل داده شده به امریکا، هم طراح و عامل حمله به سربازان امریکایی، هم طراح و عامل حملات انتحاری در ایران و هم روسیه بوده است. اما بیشتر به نظر میآید این نوعی فریب و تلاش از سوی اسلامآباد برای راضی کردن همهی طرفینی است که با پاکستان، کم و زیاد، مشکلاتی دارند. یک تیر و چند نشان.
جز آنچه آمد، اسلامآباد مدعی است شریفالله را در مرز افغانستان دستگیر کرده و بدینوسیله سعی دارد غیر مستقیم این گروه را متهم اصلی پناه دادن به داعش معرفی کرده و بدینوسیله انتقام تنشهای اخیر را نیز از آنان گرفته نزد واشنگتن، مسکو و تهران، این گروه را عامل اصلی ناامنی در منطقه و پناه دادن به تروریستها معرفی کند، که البته چندان ادعای بیراهه هم نیست!
. اما بخش جالب ماجرا آن است که طالبان هم در این بین بیکار ننشسته و بلافاصله پس از انتشار این خبر و رفتار فرصتطلبانهی همسایهی جنوبی، ادعا کردهاند این گفتهها دروغ و دسیسه است و عاملان حمله به امریکاییها در فرودگاه کابل توسط آنها دستگیر و فعلا زندانیاند! گویا طالبان هم بر آن است تا شاید از این نمد کلاهی برای خود ساخته و با این خدعه، مقابل کاخ سفید کارت تازهای برای بازی رو کند!
پینوشت؛
(1) این فیلم مستند دربارهی پروندهی کشتار در سفارت ایران در ۱۷ اسد[مرداد] ۱۳۷۷ در شهر مزارشریف، مرکز استان بلخ افغانستان است. مستند "چه کسی ما را کشت؟" به کارگردانی "محمدحسین جعفریان" و در سال ۱۳۹۱ ساخته شده است. https://panjshirnews.com/vdcj.ietfuqeatsfzu.html
panjshirnews.com/vdcj.ietfuqeatsfzu.html